Månadens fordon december 2011


Ford Zephyr Six Convertible -54

Motor: rak 6-cyl  2.262 cc  68 hkr
Vikt: 1240 kg
Toppfart 130 km/tim
Nypris 1954:  10 810 kr

Den 23 maj 2011 rullade denna bil in på gården visserligen ej för egen maskin och  detta beroende på att bromsar ej var i det skick som krävdes. Dessutom skulle bilen besiktigas inom några veckor och det var inte så lätt att få besiktningstid med kort varsel.

Men med goda vänner brukar allt ordna sig och även så i detta fall. Nu blev det fart i garaget, upp med bilen av med hjulen koll av bromsar. Renovering av bromscylindrar i med nya packningar, då upptäcker jag att bromsbanden på v bak var lite feta av tidigare läckande cylinder. Vad gör man när tiden är knapp? Att få nya bromsband limmade hinner man inte med. Får försöka rugga upp ytan och hoppas att detta skall gillas av bilprovningen, men det gick inte den här gången. Kom tillbaka blev domen. Men nu var ju bilen körklar och under månaden som gäller för ombesiktning limmades nya bromsband och bilen godkändes utan anmärkning vid nästa besök. Så nu var det bara å åk i en härlig bil och med samma känsla som i från ungdomsåren då jag rattade likadan bil under några år.

En av de första turerna med denna bil var när barnbarnet tog studenten.

Nu när höstmörkret närmar sig är det dags att ställa in och förbereda de åtgärder som krävs för att ha allt i ordning för den kommande våren med alla trevliga träffar som erbjuds.

Foton: P Eremo

Nerikes Fordonshistoriker