Puch Dakota -77
Motor: 1 cyl
Effekt: 1 Hk
Den första Puch Dakotan tillverkades 1965 i Steyr, Österike och den började säljas 1966 i Sverige. Det är bara i Sverige som den kallas Dakota, utomlands heter den VZ 50. Svensk typbeteckning är VoV 1461.
1966 var färgen British Racing Green, den
hade ett lågt TT styre och annorlunda fläktgaller än senare årsmodeller. Det fanns faktiskt två olika fläktgaller på 66:orna, dels det som senare satt på Dakotan 67-69, men också ett som var nästan heltäckande och som fanns på äldre Puchmopeder. ”De 200 första Dakotorna i Sverige levererades utan pakethållare och med vita genomföringsgummin för den interna vajerdragningen. Även vajerhöljena var vita. Senare satte de på en pakethållare och gjorde ovan nämnda detaljer svarta”. OBS: Detta är inget som är bekräftat av Puch utan ett internetrykte. 66 var något utav ett prototypår så det är ändå troligt att ryktet stämmer. Bakdämparna var heltäckta och framgaffeln hade kromhylsor för att skydda mot smuts. Bakskärmen var lång och försedd med Fenderskirts. Hastighetsmätaren var monterad i lamphuset och hade grå bakgrund. Framskärmen var kort och rundad i framänden och saknade ”läppen” som finns längst fram på de nyare framskärmarna, den fästes i gaffeln med två sneda stag. Tanken var slät och försedd med klistermärken, mitten av tanken var lackad grön med röd dekor.
De gröna Dakotorna är idag unika.
Redan 1967 ändrade Puch färgen till Vallmoröd. Styret var fortfarande lågt men fläktgallret förekom nu enbart i den öppnare versionen. I övrigt gjordes inga större ändringar mellan 66 och 67. Dakotorna från 67 är också mycket åtråvärda.
De första modellerna 1968 var likadana som de som tillverkats 1967. Under årets gång ändrades hastighetsmätarens bakgrund från grå till svart. Framskärmen blev längre och fick raka stag.
Istället för klistermärken på tanken så försågs den med plastemblem.
Under slutet av 1969 genomgick Dakotan en stor förändring. Motorn byttes ut från den tidigare pungmotorn med crick-crack låda(namnet har den fått från den svårmanövrerade växellådan) till den nya V3 motorn. Denna hade bakåtkick istället för framåtkick och växelspaken stack rakt ut från motorn istället för att sitta i en pung på undersidan. Växelspaken ändrades från
att vara böjd till att bli rak och cylindrisk.
1970 gjordes de största visuella förändringarna för Puch Dakotan. Färgen ändrades till Dinoblå, bakskärmen gjordes kortare och Fenderskirtsen togs bort. Bakstötdämparna var inte längre heltäckta utan hade en kromad utanpåliggande fjäder, en osäkrare konstruktion som dock ansågs vara betydligt häftigare. Framgaffeln fick gummibälgar istället för kromhylsor och den blev svart till skillnad från tidigare modeller som haft gaffeln lackerad i samma färg som mopeden, samma sak gjorde man med kedjeskyddet. På den kromade ytan på tanken stod det Dakota med svarta bokstäver. Istället för att lackera mitten av tanken satte man dit en svart tankmatta. Styret höjdes för att ge ett häftigare utseende. Den blå färgen fanns kvar ända till 1982.
Mellan 1972 och 1976 kunde man välja att få sin Dakota målad i guldfärg istället för den klassiska Dinoblå. Mellan 1972 och 1973 fick Dakotan hastighetsmätaren monterad på styrkronan istället för som tidigare i lamphuset. Baklampan blev större men hållaren var fortfarande kromad.
Efter 1975 fick Dakotan en kantigare kickkåpa och baklampan tillverkades i plast. Bakstötdämparna försågs med en kromad hylsa på överdelen av den kromade fjädern. Styret höjdes ytterligare några centimeter under 1975.
1977 ändrades tankdekalen till en större vit modell som satt klistrad under den kromade ytan.
1978 och framåt blev dekalen grå med svart bakgrund, den var placerad på samma sätt som 1977.
1982 gick Dakotan i graven, då lades även Puchs tidsskrift Puchjournalen ned.
Info från Puch Dakotas hemsida